dimarts, 11 de gener del 2011

EL QUE NINGÚ NO T'HA CONTAT DE L'ERO (1ª part)


Fins ara l'empresa no ha plantejat cap Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) però, per si de cas, cal aclarir prèviament alguna qüestió. La primera i més important és que la negociació d'un ERO la fa el Comité d'Empresa, institució que ara mateix ni te president, ni té secretari, ni funciona. La segona qüestió que heu de saber és que actualment hi ha un trànsfuga en el Comité d'Empresa i que la seua presència en este òrgan de representació altera la correlació de forces nascuda en les passades eleccions sindicals.

LA REPRESENTACIÓ SINDICAL


Les eleccions sindicals van donar 9 delegats a USO, 7 a CCOO, 3 a la Intersindical, 2 a UGT i 2 a CGT. La seua suma dona els 23 membres que formen el Comité d'Empresa de RTVV.

Posteriorment, un delegat de la Intersindical, Gabriel Martí, es va convertir en trànsfuga després d'unes maniobres molt fosques en les quals l'empresa no va quedar al marge. El resultat d'estes maniobres és que la suma dels delegats d'USO, d'UGT i de l'esmentat trànsfuga els dona la majoria absoluta que no van obtindre en les urnes.

Posar en relleu la sintonia entre USO i UGT no és cap novetat i tots hem pogut comprovar-la, per exemple, en temes com el conveni extraestutari que volien endosar-nos o en la creació de la categoria laboral dels TMA.


COM FUNCIONA UN ERO


Quan es planteja un ERO, l'empresa i el Comité d'Empresa enceten unes negociacions amb l'objectiu d'evitar o reduir els seus efectes. També es tracten les mesures necessàries per atenuar les conseqüències sobre els treballadors afectats, com ara mesures de recol.locació, formació i reciclatge per millorar l'ocupació, i possibilitar la continuïtat i viabilitat del projecte empresarial.

Les negociacions entre l'empresa i el Comité d'Empresa poden acabar en acord o en desacord. Si acaba en acord l'ERO es posa automàticament en marxa, és a dir, “es queda tot en casa”. En cas de desacord intervé l'autoritat laboral la qual dicta una resolució estimant o desestimant, en tot o en part, la sol.licitud empresarial. La diferència, per tant, no és cap ximpleria.


MÉS ENLLÀ DE LES BATALLETES SINDICALS


Estem convençuts que els treballadors estan farts de batalletes sindicals. Nosaltres hem fet el possible per a quedar al marge d'elles i així hauríem volgut continuar. De fet, queda menys d'un any per a les pròximes eleccions i a ningú sembla importar-li la inoperància del Comitè d'Empresa. El problema és que en els mesos que queden, tenint en compte la situació de l'empresa, pot succeir qualsevol cosa i els treballadors tenen dret a saber què passa i, sobre tot, tenen dret a conèixer les claus per entendre el que pot passar. I cal explicar-ho encara que això no ajude al prestigi de les organitzacions sindicals. Demà, continuem l'explicació.

______________________________________________________________

1ª El que ningú no t'ha contat de l'ERO

2ª Per què el Comité d'Empresa ha acabat com el rosari de l'Aurora.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada