dimarts, 2 de novembre del 2010

TENIM LES PREGUNTES I SABEM LES RESPOSTES. ARA, VOLEM ELS NOSTRES DINERS.


-Els treballadors tenim dret a demanar avanços a compte dels diners que ens deuen?: El tenim i està arreplegat en l'article 29-1 de l'Estatut dels Treballadors.
-Què passarà si l'empresa no accepta la nostra sol.licitud?: Doncs que caldrà acudir a la via judicial.
-Per què no acudir ja a la via judicial?: Podríem fer-ho, però primer volem esgotar totes les vies. I una d'elles és que els treballadors plantegen el seu dret a reclamar el deute a través d'un avanç a compte de la futura nòmina en la qual ens pagaran els endarreriments. Esta demanda també es una forma d'advertir l'empresa que no anem a quedar-nos amb els braços creuats.
-És precís reclamar individualment si s'enceta la via judicial?: En este cas, pensem que ès el millor. L'altra possibilitat seria plantejar un conflicte col.lectiu, però és molt arriscada, ja que significa jugar-se-ho tot a una carta sense possibilitat de fer cap tipus de reclamació posterior.
-Què endarreriments caduquen i quan caduquen?: A desembre caduca l'increment del 0'3 per cent del sou i el 10 de febrer la resta. És a dir, el 0'5 per cent de la massa salarial del 2008 i el 2009 i els increments del Plus Conveni corresponents al 2009.
-Quina base legal hi ha per reclamar els endarreriments?: La pujada del 0'3 per cent està establerta en els Pressupostos de la Generalitat i la resta de conceptes estan recollits en el VIII Conveni Col.lectiu i les taules salarials aprovades per la Comissió Paritària amb l'autorització de la Conselleria d'Economia.
-Quans diners ens deuen?: Varia segons categories laborals. A data 30 de setembre les quantitats oscil.laven entre els 364 i els 525 euros. Veure els deutes per categories.
-Què es pot fer per evitar la caducitat dels deutes?: Primer, pressionar perquè ens paguen i després acudir a la via judicial començant per una demanda en el Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació (SMAC).
-Que passarà a partir de desembre amb els treballadors que no reclamen?: Els deutes prescriuen a l'any. Això significa, per exemple, que si una persona presenta la reclamació en març perdrà el dret a cobrar tres mesos del 0'3 per cent i un mes de la resta d'endarreriments.
-Per què no ens paguen?: Perquè els que han de fer-ho no volen, o perquè s'han gastat o malbaratat els nostres diners en coses que no corresponien.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada