dimarts, 9 de novembre del 2010

COBRAR, O NO COBRAR, EIXA ÉS LA QÜESTIÓ

L'empresa s'ha compromés a pagar-nos els endarreriments el mes que ve i tant de bó siga així. Durant les últimes setmanes la Intersindical ha fet una campanya per reclamar els deutes a través d'avanços a compte del treball ja realitzat, però és evident que si en les pròximes setmanes l'empresa no reuneix la Comissió Paritària per concretar els deutes i el seu pagament, caldrà anar més enllà.
Els treballadors han de saber que els deutes econòmics prescriuen a l'any, però també han de saber que no és suficient parar el rellotge de la prescripció, sinó que cal obrir una via que obligue l'empresa a pagar-nos. De què ens serviria si no anar allargant la data de caducitat durant deu anys si d'ací deu anys continuem sense cobrar?
Per a fer front a la situació hi ha dos camins: reclamar al SMAC o reclamar al TAL. L'opció de la Intersindical és encetar la via del SMAC. Vos expliquem el per què:

EL SMAC

El SMAC és el Servei de Mediació, Arbitratge i Conciliació. Per obrir la reclamació via SMAC és suficient presentar un escrit amb les nostres reclamacions. És un tràmit gratuït i es fa a títol individual. El fet de presentar esta reclamació paralitza la prescripció dels deutes durant un any. La reclamació també dona dret a encetar la via judicial. És a dir: la d'exigir que un jutge obligue l'empresa a pagar.
Nosaltres sabem que molts treballadors no aniran més enllà de presentar la reclamació inicial. Altres, anirem immediatament a la via judicial. En el moment que aconseguim el pronunciament d'un jutge, la resta serà fàcil per als demés, ja que l'empresa es veurà abocada a pagar a tots els que ho han demanat.
Des de la Intersindical considerem que si les coses es posen difícils, la demanda per la via del SMAC és la més adequada i per això, ja la tenim preparada.

EL TAL

El TAL és el Tribunal d'Arbitratge Laboral de la Comunitat Valenciana. El seu equip de mediadors està designat pels empresaris i les centrals sindicals. Al TAL no poden anar els treballadors a títol individual. El 2008, la Intersindical, CCOO i UGT van acudir a estes organisme per a demanar a l'empresa el reconeixement del deute que hi havia en aquells moments, cosa que no va fer.
Actualment però, considerem que no té sentit acudir a esta via perquè l'empresa, a diferència del que passava en el 2008 i el 2009, ja ens ha reconegut el deute a través del VIII Conveni Col.lectiu i en la Comissió Paritària. Ara no hi ha un problema de reconeixement de deute com aleshores i, per tant, no té sentit demanar-lo. El nostre problema és que l'empresa no ens paga i el TAL no pot obligar-la a fer-ho.
L'única eixida que ens quedaria si optarem per la via del TAL és plantejar un conflicte col.lectiu, cosa que, en este cas, considerem que és inapropiada i molt arriscada, ja que significa jugar-se-ho tot a una carta sense possibilitat de fer cap tipus de reclamació posterior.
Naturalment, la nostra esperança és que l'empresa complisca els seus compromisos i que no calga anar al SMAC, ni al TAL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada