dimecres, 11 de març del 2009

HORES EXTRAORDINÀRIES I CÒMPUT QUINZENAL

L'empresa ha començat a aplicar alguns aspectes del VIII Conveni de la pitjor manera possible: de forma precipitada, unilateral i distorsionant el seu contingut. L'exemple més flagrant el trobem en el pagament de les hores extraordinàries i en la imminent aplicació durant les Falles/Magdalena de l'anomenat comput quinzenal. La Intersindical ha detectat moltes irregularitats en la nòmina de febrer referides a les hores realitzades durant el mes de gener. A l'espera d'aclarir esta situació en la Comissió Paritària, hi ha una sèrie de qüestions que haurien de saber els treballadors i també alguns caps que pretenen ser més papistes que el Papa.


LES HORES EXTRAORDINÀRIES


Quantes hores extraordinàries es poden fer al dia a preu d'ordinàries?

Mai se'n poden fer més de dos al dia. Mai, vol dir mai, incloent Falles/Magdalena i tot tipus d'esdeveniment. A partir de la novena hora de treball, totes es paguen a preu d'extraordinàries.


Com es lliuren les hores extraordinàries?
Per regla general a un hora i 45 minuts per hora treballada. I si el teu cap et diu que la lliurança és d'hora per hora perquè t'ha de “substituir” l'únic que has de fer és gaudir la lliurança un altre dia, ja que les substitucions no són ni poden ser sempre necessàries. Finalment, eres tu qui decideix.


Què vol dir “substituir”?
Vol dir que necessàriament han de portar una persona de fora per fer la teua feina. Quan es redistribueix la feina entre els companys no hi ha substitució.


Què passa amb les hores extraordinàries fetes en cap de setmana?
Les hores extraordinàries són una prolongació de “la jornada ordinària”. Si a una persona que treballa de dilluns a divendres se li demana que realitze alguna hora en dissabte o diumenge, ho fa fora del seu còmput setmanal. Això significa que ha de cobrar el plus de treball en festiu i generar almenys tres hores extraordinàries.


A quin preu es paguen?
En el cas que hem plantejat en la pregunta anterior s'han de pagar com a extraordinàries i en cap cas com ordinàries com està intentant l'empresa. El contrari seria tant com donar per bo que un treballador pot ser cridat a treballar un cap de setmana per a fer hores extraordinàries a un preu inferior al que costa una hora ordinària d'aquells que treballen en jornada intensiva de cap de setmana.


Tots els treballados poden fer hores extraordinàries?
Segons l’Estatut dels Treballadors, els treballadors a temps parcial no poden fer hores extraordinàries. La filosofia de la llei, que nosaltres compartim, és que si calen hores extraordinàries el que ha de fer l'empresa és ampliar-los el contracte. L'Estatut dels Treballadors si que preveu l'existència del que anomena “hores complementàries” però la seua aplicació és més que discutible ja que, mentre no es demostre el contrari, no es troben arreplegades en els contractes individuals. Tampoc estan en el Conveni, ni han sigut negociades i consten per escrit. Pensem que en estes condicions ningú que tinga un contracte a temps parcial pot ser obligat a fer cap hora de més si no l'interessa. I per descomptat, no hauria d’acceptar fer-ne si se li paga a un preu inferior al d’una extraordinària. És la seua elecció.

EL CÒMPUT QUINZENAL

Quan s'aplica el còmput quinzenal?

En Nadal, Magdalena, Falles, Sant Joan, Setmana Santa, 9 d'octubre i fins un màxim de tres esdeveniments de caràcter extrraordinari que ara mateix no estan establerts. La primera vegada que s'apliquen serà per tant en Falles/Magdalena.

Com s'aplica el comput quinzenal?
La forma d'aplicar-lo te l'expliquem en la columna de la dreta.

A qui s'aplica el còmput quinzenal?
El còmput quinzenal únicament es pot aplicar a aquells que formen part del “personal adscrit als operatius”. És a dir: que formen part d'un operatiu especial destinat a cobrir un esdeveniment especial que són les Falles/Magdalena. Que quede clar: Falles/Magdalena, només Falles/Magdalena i res més que Falles/Magdalena.

Sobre quina jornada s'aplica el còmput quinzenal?
Únicament sobre la que té cada treballador. Es a dir, un treballador que fa 35 hores en 5 dies, pot ampliar la jornada només durant eixos cinc dies, però no el cap de setmana. Les hores que puga treballar en cap de setmana estan fora del còmput quinzenal i es cobren i lliuren com sempre

El còmput quinzenal és incompatible amb el cobrament d'algun plus?
No té res a veure. Durant Falles/Magdalena i altres esdeveniments especials s'apliquen el mateixos criteris que la resta de l'any. Per tant: Totes les hores extres que faces entre les 22.00 i les 06 de la matinada porten un plus de nocturnitat. Es considerarà nocturna tota la jornada si comença i finalitza entre les 21 hores i les 07 del matí següent. Els festius porten plus de festiu. Per exemple, treballar el dia de Sant Josep, en totes les circumstàncies, porta incorporat el cobrament d’un plus de festiu. I per descomptat, el corresponent dia de compensació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada