dimarts, 20 de gener del 2009

NI MIREN EL QUE DIU EL CONVENI, NI ESCOLTEN ELS TREBALLADORS

La Direcció de l’empresa vol posar en marxa en les pròximes setmanes el Canal 24 hores i preten fer-ho d’esquenes als treballadors, d’esquenes als representants sindicals, d’esquenes al l’Estatut dels Treballadors i d’esquenes al VII i VIII Conveni Col.lectiu de RTVV. Subtituir la informació i la transparència pels rumors i les imposicions és la pitjor manera de començar un projecte que hauria de ser engrescador per a tots.


EL QUE HAS DE SABER

- Qualsevol canvi d’horari d’un treballador ha d’estar anunciat, com a mínim, amb 15 dies d’antelació. Cas que no siga així, el treballador té dret a cobrar un plus de flexibilitat horària.


- Les modificacions substancials de les condicions de treball (per exemple, els horaris) s’han de comunicar per escrit. I si no és així, davant dos testimonis. A partir d’eixe moment, el treballador disposa de vint dies per impugnar el canvi d’horari. La impugnació es pot fer a través d’un acte de conciliació i, si no hi ha conciliació, davant els tribunals de justícia. En principi, un horari que no existeix al conveni i que, a més, no es comunica per escrit és nul de ple dret. Tot i això, el treballador, inicialment, ha de complir-lo i, després, impugnar-lo. Si un treballador es troba en esta situació, la Intersindical ofereix assessorament sobre els passos a donar.

- La jornada partida serà, com a màxim, d’un dia a la setmana en les jornades de 5 dies. Les jornades partides de més d’un dia a la setmana estan fora del conveni. Alguns dels horaris que s’estan oferint ( de 10 a 18 hores, de 18 a 02 hores, de 17 a 01 hores...) són il.legals. Sí que són legals les jornades partides en la setmana de treball de quatre dies (de dilluns a dijous, per exemple).

- El descans per a dinar o sopar en el dia de jornada partida no pot excedir de les dos hores.

- No firmeu res. El treballador no ha de firmar la seua acceptació de l’horari. La firma equival a acceptar una situació que pot ser il.legal.

- Les jornades que comencen a partir de les 11 hores de matí no podran excedir els sis mesos a l’any.

- L’horari a torns és legal però, en este cas, ens pareix innecessari. Un Canal 24 hores permet, millor que cap altre, realitzar horaris continuats de 7 hores en jornada fixa de matí, vesprada i nit o, cas que s’estime així, realitzar els torns únicament de nit. Únicament fa falta previsió i un adequat plantejament de la producció del Canal.

- Conciliació de la vida laboral i familiar. El vuité conveni col.lectiu ( que encara no ha entrat en vigor) preveu en l’article 25-6 la possibilitat que el treballador ajuste el seu horari per conciliar la vida laboral i familiar. Així preveu ajustar l’horari d’entrada i eixida del treball per ajustar-lo a la vida familiar o acumular una borsa d’hores que li deuria a l’empresa. Com que este dret es produirïa sempre a petició del treballador, seria incompatible amb el cobrament d’un plus de flexibilitat ja que seria el treballador el que sol.licitaria el canvi d’horari.

La Intersindical ha tornat a demanar per registre d’entrada al director general, Pedro García; el director de TVV, Anxo Quintanilla; i la directora d’informatius, Lola Johnson, una reunió per abordar esta situació. De moment, no hem rebut cap resposta. De persistir en esta postura, ens veurem obligats a denunciar la il.legalitat dels horaris i la vulneració dels drets sindicals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada